Gå videre til innhold
Kunstmysteriet oppklart

Pressemelding -

Kunstmysteriet oppklart

For et par uker siden satt Aftenposten fokus på T-banens kunstsamlinger. Avisens artikkel medførte en strøm av henvendelser. Henvendelsene har bidratt til å finne de manglende opplysningene om hvem som har laget hva på Ullevål stadion, på Helsfyr og på Veitvet.

Takk til alle som har bidratt med verdifull informasjon om T-banens kunstsamlinger!


For å ta det enkleste først:

Veitvet T-banestasjon
Veitvet T-banestasjon ble bygget i 1966 da Grorudbanen ble bygget. Selve stasjonsbygget består av store betongflater som ble et yndet mål for taggere og andre med et behov for markering.

Daværende Oslo Sporveier gikk derfor i 1990 ut med med en stasjonskonkurranse som gikk ut på å dekorere stasjonen. Tanken bak var å få en utsmykning som på en karikert måte kunne beskrive by og forstadsliv, til- og fra jobb - på en måte der alle kunne kjenne seg igjen.

Konkurransen ble vunnet av Bleiker videregående skole i Asker, der en liten gruppe studenter som gikk på linjen "Utformingsformgiver" gjennomførte dekoreringen av stasjonen. De store figurene på betongveggene ble malt med frihånd fra stige, noe som frambragte hyggelige kommentarer fra reisende og nærmiljø.

Sporveien har fått flere hyggelige henvendelser fra noen av studentene som var med i 1991.

I 1989 gikk Oslo Sporveier ut med ytterligere en stasjonskonkurranse og engasjerte byens kunstskoler til å dekorere noen av byens mest besøkte offentlige rom:

Helsfyr T-banestasjon
Det ble Statens Høgskole i Forming med lærer Harry Johnsen i spissen som oppdraget med å dekorere Helsfyr T-banestasjon. Relieffene som ble laget i 1989 er på plass den dag i dag, selv om flere av disse nå er tydelig preget av tidens tann. Som på Veitvet er motivene preget av mennesker på farten.

Ullevål stadion T-banestasjon
Samme år gikk oppdraget med å dekorere Ullevål stadion T-banestasjon til en ung student ved Statens Kunstakademi i Oslo, Dirkjan van der Linde. Kunstverket som var hans aller første fikk tittelen "I`ll go your way if you go mine" - et sitat fra en av Bob Dylans sanger.

Dirkjan van der Linde har fortsatt et kunstnerliv og kan vise til utstillinger på "Galleri Riis" i Oslo,\ og  "Galleri 21" i Malmø. Han har også hatt separatutstillinger Haag i Nederland, i London og i USA.

Så med andre ord; T-banens kunst er mangfoldig. Spesielt morsomt er det at Sporveien har gitt unge, lovende kunstnere en start på det som senere er blitt en kunstnerkarriere.

Emner

Kategorier


Sporveien er Norges største leverandør av kollektivtransport målt i antall reiser. I
datterselskapene Sporveien Trikken AS, Sporveien T-banen AS og Unibuss AS ble det i 2012 gjennomført 210 millioner enkeltreiser.

Hele konsernet har rundt 4 000 ansatte og omsetter årlig for om lag 3,5 milliarder kroner. Sporveien eier, drifter, bygger ut og vedlikeholder infrastruktur som benyttes til T-bane og trikk, og forvalter en betydelig eiendomsmasse. Konsernet eier også datterselskapene Bussanlegg AS, Sporveisbillettene AS og Sporveis-Annonsene AS. Sporveien er 100 prosent eid av Oslo kommune.

Sporveien operer i et marked som er i sterk vekst. Økt miljøfokus og en betydelig befolkningsvekst i Oslo og Akershus i årene som kommer, gjør at Sporveiens tjenester er viktigere og er mer etterspurt en noen gang. Hovedkontoret ligger i topp moderne og nyoppussede lokaler på Tøyen i Oslo.

Kontakter

Pressevakt

Pressevakt

Pressekontakt +47 977 00 400
Ina Helen Østby

Ina Helen Østby

Pressekontakt Kommunikasjonssjef konsern / Head of Media Relations Pressesjef +47 481 54 148
Jan Rustad

Jan Rustad

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver Presse- og mediekontakt +47 950 56 808
Tone S. Tuhus

Tone S. Tuhus

Pressekontakt Leder prosjektkommunikasjon Presse- og mediekontakt +47 916 46 284
Cato Asperud

Cato Asperud

Pressekontakt Kommunikasjonssjef politikk og samfunn Presse og mediekontakt +47 908 56 044