Gå videre til innhold
T-banekunst-mysteriet

Pressemelding -

T-banekunst-mysteriet

Aftenposten har lagt merke til all kunsten vi har rundt om på de mange T-banestasjonene våre, og som de skriver har vi fortsatt noen uløste kunstmysterier. Kan du hjelpe?

 

Flere av dekorasjonene våre reisende kan betrakte på de ulike T-banestasjonene hver eneste dag er laget av noen av Norges mest kjente kunstnere. Blant annet har både Olav Strømme og Odd Tandberg, som også utsmykket Regjeringsbygget, bidratt i dette arbeidet. Vi har imidlertid også noen ukjente kunstnere. Eller noen som er kjente kunstnere i dag. Vi vet ikke.

 

Tre ubesvarte spørsmål

Etter nøyere gjennomgang av kunsten har vi i Sporveien fortsatt tre ubesvarte spørsmål. Hvem har malt figurene på Veitvet? Hvem har laget relieffene på perrongveggen på Helsfyr? Og til sist: hvem står bak utsmykkingen med bokstaver som danner et sitat av Bob Dylan på Ullevål stadion?

 

Kunst innført med byggingen

Kunsten som ble innført på T-banestasjonene, som ble bygget mellom 1960- og 1980-tallet, var et resultat av at man ønsket å gi de reisende en så hyggelig reise som mulig. Det kom av et kommunalt program og som følge av stasjonskonkurranser i regi av Sporveien selv.

Om du ønsker å få en oversikt over over kunsten på de ulike stasjonene kan du klikke deg inn og ta en nærmere titt på brosjyren vår Kunst på T-banen (pdf).

Plakett på hver stasjon

De utsmykningene som finnes har med årene gått i glemmeboken, men vi i Sporveien ønsker fremover å ha mer fokus på disse. Derfor har vi nå opprettet et program for å registrere og samle alle kunstverkene i en brosjyre. I løpet av året ønsker vi også å sette opp en plakett på hver stasjon med informasjon om når stasjonen ble bygget og hvilken arkitekt som står bak det kunstneriske innslaget på stasjonen. I dag er det en selvfølge at nye stasjoner får et kunstnerisk uttrykk, som på Ensjø stasjon som ble åpnet i juni i fjor. 


Related links

Emner

Kategorier


Sporveien er Norges største leverandør av kollektivtransport målt i antall reiser. I
datterselskapene Sporveien Trikken AS, Sporveien T-banen AS og Unibuss AS ble det i 2012 gjennomført 210 millioner enkeltreiser.

Hele konsernet har rundt 4 000 ansatte og omsetter årlig for om lag 3,5 milliarder kroner. Sporveien eier, drifter, bygger ut og vedlikeholder infrastruktur som benyttes til T-bane og trikk, og forvalter en betydelig eiendomsmasse. Konsernet eier også datterselskapene Bussanlegg AS, Sporveisbillettene AS og Sporveis-Annonsene AS. Sporveien er 100 prosent eid av Oslo kommune.

Sporveien operer i et marked som er i sterk vekst. Økt miljøfokus og en betydelig befolkningsvekst i Oslo og Akershus i årene som kommer, gjør at Sporveiens tjenester er viktigere og er mer etterspurt en noen gang. Hovedkontoret ligger i topp moderne og nyoppussede lokaler på Tøyen i Oslo.

Kontakter

Pressevakt

Pressevakt

Pressekontakt +47 977 00 400
Ina Helen Østby

Ina Helen Østby

Pressekontakt Kommunikasjonssjef konsern / Head of Media Relations Pressesjef +47 481 54 148
Jan Rustad

Jan Rustad

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver Presse- og mediekontakt +47 950 56 808
Tone S. Tuhus

Tone S. Tuhus

Pressekontakt Leder prosjektkommunikasjon Presse- og mediekontakt +47 916 46 284
Cato Asperud

Cato Asperud

Pressekontakt Kommunikasjonssjef politikk og samfunn Presse og mediekontakt +47 908 56 044