Pressemelding -
Sporveien tildeler kontrakt for ombygging av trikkens hovedbase på Grefsen til AF Gruppen
(Oslo 29.mai 2018) Sporveien skal bygge om trikkens base for drift og verksted på Grefsen i Oslo for å legge til rette for å ta imot de 87 nye trikkene som skal kjøpes inn til Oslo. AF Gruppen er tildelt kontrakten for byggearbeidet. Avtalen har en verdi på 180 millioner kroner- Arbeidene med Grefsen base skal starte i juni 2018 og ferdigstilles i mai 2020.
Omfattende ombygging -En oppgradert Grefsen base er helt avgjørende for at Sporveien skal ha parkering og vedlikeholds kapasitet til de nye trikkene. Med denne avtalen på plass ligge alt nå til rette for at arbeidet kan starte sier prosjektsjef i Sporveien Arnt Jørstad. Ombyggingen som skal gjennomføres stiller store krav til AF Gruppen fordi mye av arbeidet må gjøres samtidig som trikkene skal driftes.
Ombyggingen av Grefsen base er en del av «Fremtidens byreise» hvor Sporveien skal kjøpe inn 87 nye trikker, forbedre skinner og strøm samt bygge om og modernisere verksteder og baser. De første nye trikkene kommer for test i Oslo i 2020. Etter test og godkjenning blir de satt i serieproduksjon, og alle de 87 nye trikkene skal være levert innen utgangen av 2024.
-Det er et stort løft for hele Oslo som muliggjøres gjennom «fremtidens byreise». Effektivt og godt vedlikehold av de nye trikkene er viktig, og for å sikre dette trenger verkstedet andre fasiliteter enn de vi har i dag. Samtidig vil vi trenge mere plass til parkering fordi antall trikker øker fra dagens 72 til 87 når alle de nye trikkene er levert, sier Arnt Jørstad.
Antall trikkereiser vil nærme seg 100 millioner
Antall reiser med kollektivtrafikk vil øke sterkt i årene fremover. Frem til 2030 vil behovet for reiser med trikk i Oslo nær fordobles fra dagens 51 millioner årlige reiser, til 100 millioner reiser pr. år. For å sikre at det er kapasitet til å dekke dette behovet, skal Sporveien på vegne av Oslo kommune kjøpe 87 nye trikker og fornye skinnegangen som trikken kjører på. Arbeidet med anskaffelsen av nye trikker er organisert i et Trikkeprogram, som i tillegg til kjøp av trikker omfatter oppgradering og fornyelse av trikkeparkering og -verksted på Grefsen og Holtet og flere små og store byggeprosjekter over hele byen. Trikkeprogrammet skal utvikle neste generasjons trikketilbud i Oslo gjennom å anskaffe nye, moderne trikker og oppgradere infrastruktur og trikkebaser. Målet er å gi hovedstaden et attraktivt, robust og kostnadseffektivt trikketilbud. Det betyr at kunder og reisende kan glede seg til moderne og komfortable trikker, et kollektivtilbud med god kapasitet og en investering som er økonomisk forsvarlig. Trikkeprogrammet ledes av Sporveien, som samarbeider tett med Bymiljøetaten, Ruter, Vann- og avløpsetaten og Oslo Vognselskap om gjennomføringen av de ulike prosjektene.
Emner
Sporveien er Norges største leverandør av kollektivtransport målt i antall reiser. I datterselskapene Sporveien Trikken, Sporveien T-banen og Unibuss ble det i 2017 gjennomført om lag 267 millioner enkeltreiser.
Konsernet har om lag 3700 ansatte og omsetter årlig for 4,7 milliarder kroner. Sporveien eier, utvikler og forvalter infrastrukturen knyttet til T-bane og trikk - det vil si skinner, stasjoner, tuneller, baser, bygninger og signalanlegg. Konsernet har også et helhetlig ansvar for driften av kollektivtrafikken, inkludert vedlikehold og oppgraderinger av vogner, skinner og annen infrastruktur. Sporveieneier i tillegg datterselskapene Bussanlegg og Sporveien Media. Sporveien er 100 prosent eid av Oslo kommune.
Sporveien skal bidra aktivt til at Oslo har et fremtidsrettet, sikkert og miljøvennlig kollektivtilbud som ivaretar innbyggernes mobilitetsbehov. Vi skal bidra til å forvalte ressursene i kollektivsystemet slik at samfunnet får mest mulig kollektivtrafikk for pengene. Hovedkontoret ligger i moderne lokaler på Tøyen i Oslo.